Σελιδες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Κάθαρση και θεραπεία...


Ο πολυμήχανος Οδυσσέας γυρίζει στην αγαπημένη του Ιθάκη, μετά από πολύχρονες περιπλανήσεις και ταλαιπωρίες. Το νησί του, του φαίνεται άγνωστο και ξένο.
Ο αθάνατος Αχιλλέας, ο ηρωϊκός Φιλοκτήτης και ο πολεμόχαρος Αίας, οδηγούνται σε βίαιες πράξεις, επηρεασμένοι από τον πόνο και τις τραυματικές εμπειρίες του σκληρού πολέμου, όπως και οι Αμερικάνοι βετεράνοι γυρνούν στο σπίτι τους με άλυτα συνήθως προβλήματα προσαρμογής.             Και αυτό γιατί; Τους κυνηγά ο πανικός, οι έμμονες ιδέες, οι εφιαλτικές παραισθήσεις και η απόγνωση νιώθοντας άγνωστοι και ξένοι στην πατρίδα τους και αυτό είναι πολύ σκληρό.
Οι βετεράνοι νιώθουν μια ήρεμη κάθαρση με την μελέτη των τραγωδιών, αφού στο Σαν Ντιέγκο και στη Νέα Υόρκη, μετά από την ανάγνωση τραγωδιών ένιωσαν έτοιμοι να αποκαλύψουν τον ψυχικό τους πόνο.
Με τίτλο «Αρχαίο σύμμαχοι» και υπότιτλο «Το Πεντάγωνο ζητεί τις συμβουλές του Σοφοκλή» η εφημερίδα "Νeue Ζurcher Ζeitung" δημοσιεύει άρθρο της Andrea Kohler για την πρωτοβουλία του αμερικανικού Πενταγώνου να μεταχειριστεί τον αξέχαστο τραγωδό μας, Σοφοκλή, για να προσφέρει χείρα βοηθείας στους δυστυχισμένους ήρωες που γυρνάνε από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ με ψυχικές αθεράπευτες πληγές και συμπτώματα τραυματικά, ήδη γνωστά από την αρχαιότητα.
Ο πόλεμος πάντα έχει την ίδια σκοτεινή μορφή και στο παρελθόν και στο σήμερα αλλά και στο μέλλον και αφήνει σκληρά σημάδια και ουλές πόνου στην καρδιά του ανθρώπου που τον έζησε και δεν μπορεί να ξεχάσει την οδύνη του…sportime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου