Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Ονδουρα...η αντίσταση συνεχίζεται...!


Εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, διαδήλωσαν με τα αυτοκίνητά τους στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, διαμαρτυρόμενοι για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, τις οποίες θεωρούν παράνομες.

Ο Σελάγια από τη μεριά του χαρακτήρισε τις εκλογές «φάρσα» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν τα επίσημα στοιχεία της δικτατορίας». «Θεωρών ότι άλλαξαν την εξωτερική πολιτική τους και στηρίζουν τα πραξικοπήματα ως λύση στα πολιτικά προβλήματα της περιοχής», δήλωσε ο ανατραπείς πρόεδρος.


 Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν, φώναζαν και έδειχναν τα δάχτυλά τους, που δεν ήταν σημαδεμένα από μελάνι, όπως αυτά όσων πήγαν να ψηφίσουν. «Ο λαός είναι μαζί σου», «η αντίσταση συνεχίζεται», «τα αποτελέσματα των εκλογών είναι νοθευμένα», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Νικητής των εκλογών ανακηρύχθηκε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Πορφίριο Λόμπο, με ποσοστό 60%. Η νίκη του αναγνωρίστηκε από τον κυριότερο αντίπαλό του, τον Έλβιν Σάντος, που προέρχεται από το κόμμα των πραξικοπηματιών. Ο Σελάγια ανατράπηκε και εκδιώχθηκε από τη χώρα στις 28 Ιουνίου αλλά επέστρεψε κρυφά στην Ονδούρα στις 21 Σεπτεμβρίου. Κατηγορεί το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) ότι παραποίησε το ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 60% αλλά ο Σελάγια και οι οπαδοί του πιστεύουν ότι δεν είναι ούτε το μισό.

Στο μεταξύ, ο Πορφίριο Λόμπο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη χώρα για την πατρίδα του, την ώρα που πολλές άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Βραζιλία, αμφισβητούν τη νομιμότητα των εκλογών. Ο Λόμπο εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ινδονησία, τα ΗΑΕ και η Γαλλία του είπαν ότι θα αποδεχτούν την εκλογική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: