Σελιδες

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ο Μυστικος πολεμος...........


Το Tvxs.gr και ο Στέλιος Κούλογλου παρουσιάζουν δυο νεα ντοκυμαντερ για τον εμφύλιο. Τα ντοκιμαντέρ έχουν τίτλο « Ο Μυστικός Πόλεμος: Βρετανοί-Αντίσταση-Εμφύλιος» και «Σαν τους Πρώτους Χριστιανούς».
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε 

στον ΙΑΝΟ, Σταδίου 24, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Τα DVD μπορεί να προμηθευτεί κανείς από τον ΙΑΝΟ, το FLORAL, το PUBLIC και το TVXS, ενώ προσεχώς θα είναι διαθέσιμα σε όλη την Ελλάδα.
Το Μάρτιο του 1946 μια ένοπλη ομάδα του ΚΚΕ επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λιτόχωρου. Ένας από τους αντάρτες που πήραν μέρος περιγράφει την πρώτη μάχη του Εμφυλίου στο δίωρο ντοκιμαντέρ «Ο Μυστικός Πόλεμος: Βρετανοί-Αντίσταση-Εμφύλιος» που ερευνά τα σοβιετικά αρχεία και περιέχει τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εποχής.
Στο DVD περιλαμβάνεται και το δίωρο πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Ο Αφανής Πόλεμος» το οποίο προβλήθηκε πριν από 20 χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία και περιείχε τις μαρτυρίες των βρετανών πρακτόρων που δρούσαν στην Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής.
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ «Σαν τους Πρώτους Χριστιανούς» αφορά επίσης την περίοδο του εμφυλίου αλλά και μετά το τέλος αυτού. Εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ στέλνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι αρχές προτείνουν στους μελλοθάνατους να σώσουν τη ζωή τους υπογράφοντας μια δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού. Οι περισσότεροι αρνούνται και στέλνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Ο Ν. Πλουμπίδης, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ που η ηγεσία του κόμματος υποπτεύεται ως χαφιέ, στέλνει ένα γράμμα από την παρανομία και προσφέρεται να παραδοθεί στις αρχές για να δικαστεί, αρκεί να μην εκτελεστεί ο Μπελογιάννης. Με εντολή του Ζαχαριάδη, ο ραδιοσταθμός του κόμματος χαρακτηρίζει το γράμμα πλαστό.
Η Έλλη Παπά εξηγεί την τακτική του Ζαχαριάδη. Ο Τ. Λαζαρίδης, που θα αποφύγει την εκτέλεση την τελευταία στιγμή, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Μπελογιάννη με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο κελί.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται επίσης ανέκδοτα κινηματογραφικά στιγμιότυπα από τη δίκη Μπελογιάννη που βρέθηκαν στα αμερικανικά αρχεία.     Tvxs.gr                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου