Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

΄΄ Η φτώχεια στη Δυτική Οχθη ξεπερνά κι αυτήν της Γάζας''

Τα παιδιά που διαβιούν στις φτωχότερες περιοχές της Δυτικής Όχθης αντιμετωπίζουν σημαντικότερα χειρότερες συνθήκες από τους συνομήλικούς τους στη Γάζα. Αυτό υποστηρίζει μια νέα έκθεση που διεξήγαγε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση για τα παιδιά και τους νέους, Save the Children UK.
Η αναφορά της Save the Children UK, η οποία δημοσιεύεται σήμερα επισήμως, υποστηρίζει ότι οι οικογένειες που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους στη Δυτική όχθη αντιμετωπίζουν συνθήκες άγριας φτώχειας, συχνά χωρίς φαγητό, φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε τη μελέτη η οποία ανακάλυψε ότι στην «Area C» (το 60% των εδαφών της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται υπό άμεσο Ισραηλινό έλεγχο, τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν δυσανάλογα, εξαιτίας της μη επιδιόρθωσης της βασικής υποδομής, λόγω της άρνησης του Ισραήλ να παραχωρήσει τη σχετική άδεια.
Σπίτια, σχολεία, συστήματα αποχέτευσης και δρόμοι είναι σε άμεση ανάγκη για επιδιόρθωση, αλλά αντί να εγκριθούν τα έργα, οικογένειες εξαναγκάζονται να ζήσουν σε αντίσκηνα χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Οι περιορισμοί στην αγροτική χρήση της γης έχουν αφήσει χιλιάδες Παλαιστίνια παιδιά χωρίς επαρκή τροφή και πολλά παιδιά πέφτουν ασθενείς εξαιτίας της πείνας....

Ενα σοκαριστικό Βίντεο από την οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού

Η ανθρώπινη αυτοκαταστροφή χωρίς όρια...φάλαινες και δελφίνια ,καλυμμένα απο την θανατηφόρο πετρελαιοκηλίδα προσπαθούν να διαφύγουν...δείτε το βίντεο:

Εξαρση των κονδυλωμάτων στην Ελλάδα

Πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο 8ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κολποσκόπησης της Αθήνας, καταγράφουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αύξηση των λοιμώξεων HPV, καθώς και των νοσημάτων που σχετίζονται με αυτές.
Η έξαρση των νοσημάτων που σχετίζονται με τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων, όπως οι προκαρκινικές αλλοιώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου, καθώς και τα γεννητικά κονδυλώματα, προβληματίζει τόσο τους ειδικούς όσο και το κοινό. Επίσης, καθιστά επιβεβλημένο τον εμβολιασμό με ένα από τα δύο διαθέσιμα εμβόλια HPV.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, ο ιός HPV δεν σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά εμπλέκεται και στην ανάπτυξη καρκίνων στην περιοχή της κεφαλής, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα και εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός παρέχει διευρυμένη προστασία στην υγεία των γυναικών.
Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων HPV στην προστασία της Δημόσιας Υγείας φανερώνει το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη εμβολιασμού, μειώθηκαν τα γεννητικά κονδυλώματα στις νεαρές ηλικίες κατά 50%.

Πηγή:
Healthview

9 νεκροί λαθρομετανάστες στον Έβρο


Υγρός τάφος για λαθρομετανάστες ο ποταμός Έβρος, καθώς 9 πτώματα ανασύρθηκαν χθές το απόγευμα στην περιοχή Μαράσια του δήμου Τριγώνου. Πρόκειται για 6 άνδρες και 3 γυναίκες. Στην τουρκική όχθη του ποταμού ανασύρθηκαν άλλα 5 πτώματα.
Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2010 οι συλλήψεις να έχουν αυξηθεί κατά 336% στην περιοχή της Ορεστιάδας. Συνοριοφύλακες επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη στον Εβρο, αφού σε καθημερινή βάση περνάνε στο ελληνικό έδαφος 100 με 120 λαθρομετανάστες
         
PIAZZA del POPOLO ®       

Ιστορία και επενδύσεις

Tου Πασχου Μανδραβελη
Λοιπόν έχουμε και λέμε. Στα Δερβενάκια αντιδρούν κάποιοι επιστήμονες διότι, λένε, ότι ένας δρόμος μόλις 700 μέτρων θα προκαλέσει «σοβαρότατη και ανεπίστρεπτη αλλοίωση στον ιστορικό τόπο των Στενών» (Καθημερινή 24.6.2010). Στη Βοιωτία λιμνάζει η κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού διότι «ο χώρος στον οποίο σχεδιάζεται να γίνει η μονάδα βρίσκεται 830 μ. από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας, 2.700 μ. από την Ακρόπολη του Πανοπέα και περίπου 8 χιλιόμετρα από την αρχαία Δαύλεια» (Καθημερινή 24.12.2008). Στην Αιανή Κοζάνης οι αρχαιολόγοι αντιδρούν στην δημιουργία ενός μικρού πάρκου ηλιοσυλλεκτών διότι βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ήπια επένδυση και σχεδιάζεται να γίνει σε ιδιωτικό χώρο.
Στην Ημαθία υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Συγκρότησης Παραγωγής Ενέργειας διότι χωροθετήθηκε «ενάμισι χιλιόμετρο από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο τάφος του Φιλίππου Β΄ τον οποίον αποκάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος, πέντε χιλιόμετρα από το Μουσείο, 350 μ. από τη λίμνη του Αλιάκμονα και πολύ κοντά σε προστατευμένη περιοχή ως Natura...» («Κ» 3.12.2008)
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προβληματίστηκε πολύ για να επιτρέψει «την έρευνα αποθεμάτων βωξιτικών κοιτασμάτων στην Παλαιοβούνα Βοιωτίας...

''Latin'' Μουντιάλ!


Η φάση των 16 ολοκληρώθηκε και μαζί ο θρίαμβος των χωρών της Λατινικής Αμερικής καθώς από τις οκτώ ομάδες που πέρασαν οι μισές είναι latin! Και μάλιστα δεν θα παίξουν μεταξύ τους, οπότε είναι πιθανό να περάσουν και οι τέσσερις στα ημιτελικά, κάτι που φυσικά δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
 Την Παρασκευή (2/7) θα γίνουν οι αγώνες της Ουρουγουάης με την Γκάνα και της Βραζιλίας με την Ολλανδία.
 Το Σάββατο (3/7) θα κοντραριστούν για την πρόκριση η Ισπανία με την Παραγουάη και η Αργεντινή με την Γερμανία.

H αγάπη είναι ο φόβος


Η αγάπη είναι ο φόβος που μας ενώνει με τους άλλους.
Όταν υπόταξαν τις μέρες μας και τις κρεμάσανε σα δάκρυα
Όταν μαζί τους πεθάνανε σε μιαν οικτρή παραμόρφωση
Τα τελευταία μας σχήματα των παιδικών αισθημάτων
Και τι κρατά τάχα το χέρι που οι άνθρωποι δίνουν;
Ξέρει να σφίγγει γερά εκεί που ο λογισμός μας ξεγελά
Την ώρα που ο χρόνος σταμάτησε και η μνήμη ξεριζώθηκε
Σα μιαν εκζήτηση παράλογη πέρα από κάθε νόημα;
(Κι αυτοί γυρίζουν πίσω μια μέρα χωρίς στο μυαλό μια ρυτίδα
Βρίσκουνε τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους μεγάλωσαν
Πηγαίνουνε στα μικρομάγαζα και στα καφενεία της συνοικίας
Διαβάζουνε κάθε πρωί την εποποιία της καθημερινότητας).
Πεθαίνουμε τάχα για τους άλλους ή γιατί έτσι νικούμε τη ζωή
Ή γιατί έτσι φτύνουμε ένα-ένα τα τιποτένια ομοιώματα.....

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Βόλτα στην αλήθεια

Αθόρυβα το βράδυ της περασμένης Κυριακής η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη και την «ομάδα δρόμου» του Οργανισμού περπάτησαν τους δρόμους της χρήσης: Μάρνη, Σοφοκλέους, Ξούθου, πρόσωπο με πρόσωπο με μια πραγματικότητα που αγγίζει ζωή και θάνατο: «Η νύχτα εκεί έχει άλλη αξία.
Αντικρίσαμε ένα πρόβλημα που στέριωσε την πεποίθηση πως ό,τι αλλάξει πρέπει να γίνει γρήγορα. Ηταν συγκλονιστική εμπειρία. Διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα στα γραφεία μας», είπε η υφυπουργός που τελευταία κατηγορήθηκε επειδή δεν πήρε μέρος στη συνάντηση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη με τον Νικ. Κακλαμάνη για να εκδιωχθούν οι θεραπευτικές μονάδες του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της πρωτεύουσας. Ομως η απουσία της είχε νόημα, όπως και η παρουσία της δίπλα στους χρήστες.     Ρ. Π. Σουλ.                                            Enet.gr

Η φωτογραφία του αιώνα!...Ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη...

Η εικόνα είναι το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη. Ο ήλιος στον κόκκινο πλανήτη φαίνεται 2/3 πιο μικρός από ότι στη γη, γιατί βρίσκεται πιο μακριά. Την τράβηξε το ρομποτ Spirit που έχει σταλεί να εξερευνήσει τον Άρη, από το χείλος του κρατήρα Gusev.
Ότι και να πεις για αυτή τη φωτογραφία θα είναι πάντα λιγότερο της άξιας της. Φαινομενικά είναι μια απλή όμορφη φωτογραφία ηλιοβασιλέματος. Ίσως κάποιος σκεφτεί τη Σαντορίνη και πει ότι έχει δει καλύτερα ηλιοβασιλέματα...
Και όμως εγώ θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη φωτογραφία του αιώνα.

Αναμφίβολα έχει μια ομορφιά και το χρωματικό φάσμα έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα που την καθιστά μοναδική. Αυτό που την κάνει τη φωτογραφία του αιώνα είναι το τι χρειάσθηκε για να βγει αυτή η εικόνα.
Για να τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία χρειάσθηκε.....

Γερμανοί βουλευτές προτείνουν την υποβολή των μεταναστών σε τέστ ευφυίας!

Μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) κόμματος της Άγκελα Μέρκελ κατέθεσαν τη Δευτέρα πρόταση για υποβολή όσων επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία σε τεστ ευφυΐας. Η Γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση κρίνοντάς τη «μεροληπτική και παράλογη».
«Πρέπει να θέτουμε κριτήρια από τα οποία θα μπορεί να επωφελείται το κράτος μας. Εκτός από μία σωστή διάπλαση και επαγγελματικά προσόντα, η ευφυΐα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Είμαι υπέρ των τεστ ευφυΐας» δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ο Πέτερ Τραπ, μέλος του CDU υποστηρίζοντας ότι «το θέμα αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πλέον ταμπού».
Στο ίδιο μήκος κύματος, έτερος συντηρητικός βουλευτής, μέλος του CSU το οποίο αποτελεί παρακλάδι του CDU στη Βαυαρία. Ο Μάρκους Φέρμπερ εξήρε το καναδικό παράδειγμα. «Στον Καναδά είναι πιο προχωρημένοι στο θέμα αυτό και απαιτούν τα παιδιά των μεταναστών να έχουν ποσοστό ευφυΐας μεγαλύτερο από τα παιδιά των Καναδών. Οι ανθρωπιστικοί λόγοι, όπως η .....

Μιά 18χρονη υψώνει τη φωνή της στο στρατιώτικο κράτος του Ισραήλ...

Σε 25 ημέρες κράτησης καταδικάστηκε η ισραηλινή Diane Kogan επειδή αρνήθηκε να καταταγεί στον Ισραηλινό στρατό. Η αντιρρησίας συνείδησης σήμερα βρίσκεται στη γυναικεία Στρατιωτική Φυλακή Νο 400 στη Tzrifin, όπου κρατείται από τις 14 Ιουνίου.
«Αρνούμαι να καταταγώ στον στρατό επειδή πιστεύω σθεναρά ότι το στρατιωτικό σύστημα δεν θα βοηθήσει ποτέ στην επίτευξη της ειρήνης. Ο στρατός είναι μια βίαιη δύναμη, καθώς διδάσκει πως οι διαμάχες επιλύονται με τη χρήση επιθετικών μέσων όπως όπλα και ωμή βία. Είναι πέραν κάθε λογικής η μία πλευρά να χρησιμοποιεί βία για την επίτευξη της ειρήνης ελπίζοντας ότι η άλλη πλευρά απλώς θα τη δεχτεί. Η βία οδηγεί στη βία και τελικά στον πόλεμο, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερους πολέμους. Η αιματοχυσία δεν είναι λύση και πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Ως εκ τούτου, με όλη μου την καρδιά αρνούμαι να συνεργαστώ με το στρατιωτικό σύστημα (και τα ιδανικά του) πιστεύοντας ότι είναι σάπιο από τον πυρήνα του και πολύ μακριά από την επίτευξη της ειρήνης ανάμεσα στους ανθρώπους», αναφέρει στη δήλωση άρνησης η Diane Kogan.
Η Diane, από το Τελ Αβίβ, οδηγείται για δεύτερη φορά στη φυλακή.....

Ανευ διερμηνείς στη νοηματική το prisma+

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όλα είναι πιθανά. Ακόμα και το να εξαφανίζονται οι διερμηνείες στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) από τα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού που δημιουργήθηκε ως ... πρότυπο προσβασιμότητας για τους τηλεθεατές με αναπηρία!
Ο λόγος για το ψηφιακό κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης PRISMA + υπέρ της δημιουργίας του οποίου σπαταλήθηκαν την τελευταία τετραετία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από τις 15 Ιουνίου 2010, λοιπόν, η ζωντανή διερμηνεία στην ΕΝΓ του ωριαίου βραδινού (9 μ- 10 μ.μ.) δελτίου ειδήσεων που έκανε πράξη το δικαίωμα πρόσβασης των κωφών και βαρηκόων στην αναλυτική ενημέρωση, ανεστάλη επ’ αόριστον.
Αιτία της επ’ αόριστον αναστολής δεν είναι άλλη από την απεργία των συμβασιούχων που απασχολούνται στο PRISMA + ανάμεσα στους οποίους και οι διερμηνείς ΕΝΓ. Πέραν του ζωντανού ωριαίου βραδινού δελτίου, έχει πάψει η διερμηνεία στην ΕΝΓ και στο μεσημεριανό ζωντανό πεντάλεπτο μεταξύ 3 και 3.05. Η επ’ αόριστον αναστολή αναμένεται να γίνει οριστική μετά την 30η Ιουνίου όταν και λήγουν – “οριστικά και αμετάκλητα” όπως έχει αρμοδίως διαμηνυθεί – οι συμβάσεις των συμβασιούχων του δημόσιου τηλεοπτικού φορέα. Τούτο διότι......

Μόλις 36 χρόνια η μέση διάρκεια ζωής τον 19ο αιώνα...

Στα 36 έτη ανέρχονταν η μέση διάρκεια ζωής των Ελλήνων τον 19ο αιώνα, η οποία άρχισε να αυξάνεται, βαθμιαία, από τα τέλη του συγκεκριμένου αιώνα. Μάλιστα, σε διάστημα μόλις 35 χρόνων, το προσδόκιμο επιβίωσης παρατάθηκε κατά είκοσι χρόνια. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε ειδική έκδοση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρωνα Κοτζαμάνη.

Ειδικότερα, μέσα σε περίπου μία τριαντακοπενταετία, το προσδόκιμο επιβίωσης παρατάθηκε, με την εξής κλιμάκωση: τη χρονική περίοδο 1920-1924, 45 έτη και τη χρονική περίοδο 1955-1959, 65 έτη. Αντίστοιχη πτωτική πορεία ακολούθησε και ο αδρός δείκτης θνησιμότητας, στο βαθμό που, στην ίδια περίοδο, συρρικνώνεται ταχύτατα και η βρεφική θνησιμότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες, η θνησιμότητα της χώρας μειώθηκε περαιτέρω και η μείωση αυτή αποδίδεται, σε μια πρώτη περίοδο, στην υποχώρηση της θνησιμότητας από λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα που έπληξαν κυρίως το νεανικό πληθυσμό και ήταν ταχείας κατάληξης.


Αντίθετα, διαχρονικά διαπιστώνεται αύξηση της θνησιμότητας από χρόνιες παθήσεις (κακοήθη νεοπλάσματα και νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος), που χαρακτηρίζουν τον ηλικιωμένο πληθυσμό.....

Εντοπίστηκε πίνακας του Καραβάτζιο που είχε κλαπεί

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένας ανεκτίμητος πίνακας, που αποδίδεται στον Καραβάτζιο, ο οποίος είχε κλαπεί το 2008 από ουκρανικό μουσείο. Οι τέσσερις δράστες της κλοπής συνελήφθησαν στο Βερολίνο την Παρασκευή ενώ ετοιμάζονταν να πουλήσουν τον πίνακα.


Πρόκειται για τρεις Ουκρανούς και έναν Ρώσο, οι οποίοι έκλεψαν τον πίνακα "Η σύλληψη του Χριστού" στα τέλη Ιουλίου 2008 από το Μουσείο Δυτικής και Ανατολίτικης Τέχνης της Οδησσού.


Γερμανοί και Ουκρανοί αστυνομικοί συνεργάστηκαν και κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο συνάντησης των δραστών με έναν υποψήφιο αγοραστή του έργου.


Η "Σύλληψη του Χριστού" ή "Το φιλί του Ιούδα", όπως είναι επίσης γνωστός ο πίνακας, χρονολογείται από το 1602. Τον είχε αγοράσει.....

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Δήλωση 26 μελών της ελληνικής αποστολής στο «Στόλο της Ελευθερίας»

Το εγχείρημα πέτυχε το σκοπό του. Ανέδειξε το παλαιστινιακό ζήτημα, και ειδικότερα το ζήτημα του αποκλεισμού της Γάζας, σε ζήτημα ισραηλινής κρατικής βίας και κατοχής, σε ζήτημα ανθρωπιστικής καταστροφής. Συγχρόνως δημιούργησε σημαντικά κοινωνικά, πολιτικά και διπλωματικά αποτελέσματα. Αποσταθεροποίησε παγιωμένες ισορροπίες, αναδιέταξε πολιτικές συμμαχίες, μετατόπισε θέσεις κρατών, έθεσε άβουλες και συνένοχες κυβερνήσεις υπό ασφυκτική κοινωνική πίεση.
Στη χώρα μας, η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», ο ένας από τους έξι πυλώνες της αποστολής, άντλησε δυνάμεις από την ελληνική κοινωνία, ενεργοποίησε δεκάδες πολίτες με έντιμη δημόσια δράση, εκατοντάδες αφανείς υποστηρικτές της παλαιστινιακής υπόθεσης και χιλιάδες αλληλέγγυους που συνέδραμαν το εγχείρημα. H Πρωτοβουλία μπόρεσε να κινηθεί αποτελεσματικά σε θεσμικά μη φιλικό πολιτικό περιβάλλον, να ξεπεράσει κάθε λογής εμπόδια, να δημιουργήσει ρήγματα σε ένα κρατικό, πολιτικό και διοικητικό μηχανισμό που με πολλούς τρόπους προσπάθησε να αποτρέψει την υλοποίηση του σχεδίου.
Το εγχείρημα του «Στόλου της Ελευθερίας», δημιούργησε ......

Μαζική εξολόθρευση Περιστεριών

Εκατοντάδες τα νεκρά Περιστέρια που έπεσαν θύμα της εγκληματικής ενέργειας αγνώστου ο οποίος έριξε στην πλατεία της δυτικής παραλίας στην πόλη της Λευκάδας, δηλητηριασμένη τροφή.
Η πλατεία και η στέγες των σπιτιών όπως και τα σοκάκια της γειτονιάς γέμισαν με άψυχα περιστέρια. Η πρόεδρος του σωματείου ζωόφιλων Λευκάδας βρέθηκε αμέσως στην περιοχή όπου και ενημέρωσε αμέσως την αστυνομία καθώς και την Πυροσβεστική αλλά και τον Δήμο Λευκάδας. Η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ήρθαν αμέσως στο σημείο όπου η αστυνομία κατέγραψε το γεγονός και συνέλεξε όσα στοιχεία μπορεί να φανούν χρήσιμα στον εντοπισμό του δράστη στην συνέχεια οι άνδρες της Πυροσβεστικής Λευκάδας που έφτασαν στο σημείο καθάρισαν με νερό την πλατεία ώστε να απομακρυνθεί οι δηλητηριασμένη τροφή.....

Τα κουρέλια Ρουσόπουλου δυσφημίζουν ακόμη..

Του Στέλιου Κούλογλου                                                            Η εφημερίδα «Αποκαλύψεις» δημοσίευσε το Σάββατο ένα ψευδές και ύπουλο κείμενο εναντίον μου. Πρόκειται για μια κραυγαλέα απόπειρα της ακροδεξιάς και των υπολειμμάτων του συστήματος Ρουσόπουλου, μέσα και έξω από την ΕΡΤ, για να μην επανέλθουν οι εκπομπές «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» και «Θεματική Βραδιά» που έπεσαν θύμα λογοκρισίας δύο χρόνια πριν. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας–και όσων από το κύκλωμα αναπαρήγαγαν συντονισμένα στο διαδίκτυο το συκοφαντικό δημοσίευμα- θα απολογηθούν σύντομα στην δικαιοσύνη.
Η νεόκοπη εφημερίδα ασχολείται συνήθως με .. ποιοτικά θέματα, του τύπου «κυκλώματα της νύχτας πίσω από τα κοσμικά πάρτι», «αν έγραφα βιβλίο για τους κοσμικούς θα γινόταν χαμός» «Γιατί χωρίζουν Γρηγόρης και Νάντια» καθώς και με παρόμοια σοβαρά προβλήματα της χώρας και των πολιτών της. Όμως στο φύλλο του Σαββάτου οι υπεύθυνοι της εφημερίδας αποφάσισαν να ασχοληθούν με την αφεντιά μου, με ένα πρωτοσέλιδοδύο ολόκληρες δημοσίευμα που συνεχίζεται σε εσωτερικές σελίδες. Σπανίως στην ιστορία της δημοσιογραφίας σε 2 μόλις σελίδες υπάρχουν συσσωρευμένα τόσα ψεύδη, διαστρεβλώσεις και ανακρίβειες.
1. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα έχει τίτλο «Πράσινο golden boy ενός εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ» ενώ στις μέσα σελίδες η σύνταξη ..κόβει κάτι με τον τίτλο: « Ένας επαναστάτης με αιτία: 981.395 ευρώ». Ούτε ο ένας αριθμός ούτε ο άλλος (που είναι μάλιστα με την ακρίβεια ευρώ) δεν δικαιολογείται σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να δικαιολογηθεί, επειδή δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στην αλήθεια.
2. Επειδή λοιπόν......

Το τέλος της χαλαρότητας

Tου Πασχου Mανδραβελη
Το πρώτο δεδομένο είναι ότι οι τρομοκράτες αναβάθμισαν την επαναστατική πάλη σε επίπεδο μαφίας. Τα παγιδευμένα δέματα είναι η προσφιλής πρακτική του υποκόσμου με στόχο αντίπαλες συμμορίες. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι οι τρομοκράτες βρήκαν κι έκαναν. Οι τρύπες στους μηχανισμούς ασφαλείας είναι τόσο πολλές, ώστε ένα παγιδευμένο πακέτο έφτασε στον προθάλαμο του υπουργού με αποτέλεσμα να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας είναι για το ελληνικό κράτος ό, τι και οι νόμοι που ψηφίζει: «Ελα μωρέ τώρα! Τι θα συμβεί αν παρακάμψουμε μια διαδικασία ή ένα νόμο;». Και όταν συμβαίνει, όλοι αναρωτιόμαστε «πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί;».
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική χαλαρότητα δικαιώνεται 999 στις 1.000 φορές. Ισως και περισσότερες. Χιλιάδες άνθρωποι μπαίνουν καθημερινά στα δικαστήρια έπειτα από πλημμελή έλεγχο και όταν γίνει το κακό όλοι -ακόμη κι αυτοί που δυσανασχετούν σε κάθε έλεγχο- ωρύονται για τη χαλαρότητα των μέτρων φύλαξης. Η δικαίωση όμως αυτής της χαλαρότητας δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Επειδή ακριβώς στις 999 περιπτώσεις τίποτε δεν συμβαίνει, νιώθουμε σίγουροι και για τη χιλιοστή. Μόνο που οι νόμοι και τα πρωτόκολλα ασφαλείας φτιάχνονται γι’ αυτήν τη σπάνια περίπτωση, επειδή κάποιος αρρωστημένος εγκέφαλος θα σκεφθεί να στείλει ένα πακέτο - βόμβα σε κάποιον υπουργό ή διότι κάποιος αμελής οδηγός δεν θα δέσει σωστά το φορτίο του και θα θερίσει αθώους στην Εθνική Οδό.....

28 Ιουνίου του 1967:Το Ισραήλ προσαρτά την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Στις 5 Ιουνίου 1967 ξέσπασε ο Πόλεμος των Εξι Ημερών - η τρίτη αραβο-ισραηλινή σύγκρουση από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, η πιο σύντομη και η πιο βαριά σε συνέπειες. Mετά τη λήξη του πολέμου που ανάδειξε νικητή το Ισραήλ, το εβραϊκό κράτος ανακοινώνει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στις 28 Ιουνίου του 1967, εκτοπίζοντας τους κατοίκους της, σε μια προσπάθεια να κάνει τον πληθυσμό αμιγώς εβραϊκό.
Σήμερα, η ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει διαρκώς στην επικαιρότητα, με τα σχέδια του Ισραήλ για περαιτέρω εποικισμό. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την «έντονη» ανησυχία του για τα σχέδια της δημαρχίας της Ιερουσαλήμ να προχωρήσει σε κατεδάφιση τουλάχιστον 22 παλαιστινιακών σπιτιών στον ανατολικό τομέα της πόλης, στη συνοικία Σιλουάν, προκειμένου ν' ανεγερθεί στο συγκεκριμένο σημείο τουριστικό κέντρο.
Ο Μπαν Κι Μουν επισήμανε ότι τα σχέδια του Ισραήλ «καταπατούν το διεθνές δίκαιο και δε βοηθούν καθόλου στις προσπάθειες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας» ενώ υπενθύμισε ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει δεσμευτεί «να μην προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις».
Ο Ισραηλινός.....

Michel Foucault: 26 χρόνια από το θανατό του

Εικοσιέξι χρόνια συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον θάνατο του Γάλλου φιλοσόφου και διανοητή Michel Foucault, ενός από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα.
Ο Foucault, επηρεασμένος από τα γραπτά του Νίτσε και του Χάιντεγκερ, έδωσε άλλη διάσταση στην οπτική των πραγμάτων στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική, στην ιατρική, στα νομικά, στη λογοτεχνία και στη φιλοσοφία με το έργο του. Ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του: «Οι λέξεις και τα πράγματα», «Τι είναι διαφωτισμός;», «Ψυχική αρρώστια και ψυχολογία», «Για τη λαϊκή δικαιοσύνη και τα δικαστήρια», «Αυτό δεν είναι πίπα», «Ο στοχασμός του έξω», «Η αρχαιολογία της γνώσης», «Η μικροφυσική της εξουσίας», «Εξουσία, γνώση και ηθική», «Ο μεγάλος εγκλεισμός», «Επιτήρηση και τιμωρία», «Η ιστορία της τρέλας», «Η τάξη του λόγου» και «Για την υπεράσπιση της κοινωνίας». Μετά τον θάνατό του εκδόθηκαν τρεις βιογραφίες του. Εκτός από το συγγραφικό του έργο, σημαντικό ακαδημαϊκό έργο σημείωσε σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το πανεπιστήμιο Vincennes, το Clermont-Ferrand, το πανεπιστήμιο της Τυνησίας (όπου και τον βρήκε ο Μάης του ’68) κλπ. Είχε επίσης ταξιδέψει στο Ιράν για να καλύψει δημοσιογραφικά την Ιρανική Επανάσταση ως απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» (1978).
Ο Michel Foucault άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Ιουνίου 1984 στο νοσοκομείο De la Salpetriere στο Παρίσι, χτυπημένος από τον ιό του AIDS.      tvxs.gr     

CIA: Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφορίες για τον Μπιν Λάντεν


Εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ δεν έχουν ακριβείς πληροφορίες όσον αφορά το μέρος στο οποίο πιθανώς να βρίσκεται ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, μολονότι πιστεύεται ότι είναι στο Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήρθε στα χέρια των αμερικανών αξιωματούχων "η τελευταία ακριβής πληροφορία για το πού μπορεί να βρίσκεται" ο Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο Πανέτα σε πρόγραμμα του αμερικανικού δικτύου ABC. "Έκτοτε είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε οποιαδήποτε πληροφορία όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία στην οποία βρίσκεται", σημείωσε. "Κρύβεται, όπως είναι προφανές, πολύ βαθιά (...) βρίσκεται σε κάποια περιοχή όπου ζουν φυλές στο Πακιστάν".


Όσον αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο Πανέτα έδωσε μια πολύ συγκρατημένη απάντηση, λέγοντας ότι "οι Ταλιμπάν δείχνουν να γίνονται ισχυρότεροι. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι εμείς υπονομεύουμε την ηγεσία τους και αυτό πιστεύω δείχνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση".                                                                                        Νοοz.gr

Μαγική Κεφαλονιά-Ενας παράλληλος κόσμος


Μέσα από 40 μοντέρνους πίνακες ζωγραφικής, η Εβίτα Μεταξάτου θα σας αποκαλύψει μια άλλη πραγματικότητα. Με έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία, ρομαντική διάθεση και παιδική ματιά, η Κεφαλονιά μεταμορφώνεται σε έναν κόσμο ελεύθερο, μαγικό και πολύχρωμο!     3-11 Ιουλιου,Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου,''ο Κέφαλoς''            






αιώνας εμπορίου

Τάσος Λειβαδίτης

 ο ποιητής αναφέρεται προφανώς στον προηγούμενο αιώνα. που να φανταζόταν αυτό που  ζούμε στον τρέχοντα...

H προσφορά κι η ζήτηση ρυθμίζουνε την κοινωνία
έλεγε ο μεγάλος αδερφός μου Mαρξ. Ένα μικρό, ανήθικο εμπόριο
κάθε χειρονομία, κάθε λέξη, κι η πιο κρυφή σου σκέψη ακόμα,
μεγάλα λόγια στις γωνιές των δρόμων, οι ρήτορες σαν τους
λαχειοπώλες
διαφημίζοντας όνειρα για μελλοντικές κληρώσεις
τα αισθήματα στο Xρηματιστήριο, στα λογιστικά βιβλία
δούναι και λαβείν, πίστωση, χρέωση,
ισολογισμοί, εκπρόθεσμες συναλλαγματικές, μετοχές,
χρεώγραφα
κι ας κλαίει αυτή η γυναίκα στο δρόμο, τί σημασία έχει;
«ζούμε σε μια μεγάλη εποχή», οι παπαγάλοι δεν κάνουν
ποτέ απεργία
μικροί, ανάπηροι μισθοί αγορασμένοι με νεκρές
περηφάνειες
γνώση αβέβαιη, πληρωμένη μ’ όλη τη βέβαιη νιότη σου,
βρέχει νομίσματα, οι άνθρωποι τρέχουν σαν τρελοί να τα
μαζέψουν
νομίσματα όλων των εποχών, ελληνικά, ρωμαϊκά, της Bαβυλώνας,
δολάρια ασημένια
η βροχή είναι πυκνή, ανελέητη, πολλοί σκοτώνονται
πλανόδιοι έμποροι αγοράζουνε τα πτώματα ― θα χρειαστούν
μεθαύριο
σαν ανεξόφλητες αποδείξεις της «μεγάλης μας εποχής»,
κι αυτούς τους λίγους στίχους χρειάστηκε ένα ολόκληρο
θησαυροφυλάκιο πόνου, για να τους αποσπάσω
απ’ τη φιλάργυρη αιωνιότητα, σαν τοκογλύφοι οι μέρες μας
μάς κλέβουν τη ζωή, τί ζέστη, θε μου, κι όμως βρέχει,
τί καιρός, μα δε θα μου τη σκάσετε εμένα, κύριοι,
είμαι ιδιοφυία στο είδος σας, πίστωση, χρέωση,
ο Pοκφέλλερ άρχισε
πουλώντας καρφίτσες. Θα χτίσω, λοιπόν, κι εγώ ένα μεγάλο
προστατευτικό σπίτι
με τις πέτρες που μου ρίξατε
σ’ όλη τη ζωή μου.                                                          καλώδια          

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Βιονικά πόδια για ακρωτηριασμένο γάτο


Ένας γάτος, ο οποίος είχε υποστεί ακρωτηριασμό στα δύο πίσω του πόδια μετά από ατύχημα που είχε, θα μπορεί πλέον να περπατάει χάρις σε μία πρωτοποριακή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.
Ο Οσκαρ έχασε τα δύο πόδια του από μία θεριζοαλωνιστική μηχανή ενώ καθόταν και λιαζόταν στο γρασίδι.
Τα νέα του πόδια είναι εμφυτεύματα που κατασκευάστηκαν ακριβώς στις διαστάσεις του και "στερεώνουν" τον αστράγαλο στο πόδι.

Πρώτη φορά στον κόσμο

Η επέμβαση- η πρώτη παγκοσμίως- έγινε από τον κτηνίατρο - χειρουργό Νόελ Φιτζπάτρικ, που εδρεύει στο Σάρει.
Μάλιστα, η διαδικασία της επέμβασης βιντεοσκοπήθηκε και γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ από το BBC, που έχει τίτλο Βιονικός Κτηνίατρος.
Τα προσθετικά μέλη του Οσκαρ κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων από το University College του Λονδίνου.
"Καταφέραμε να κάνουμε το οστό και το δέρμα να αναπτυχθούν πάνω από το μόσχευμα...", εξηγεί ο Φιτζπάτρικ και προσθέτει ότι η επέμβαση αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί στον άνθρωπο και συγκεκριμένα σε μία γυναίκα της οποίας είχε ακρωτηριαστεί το χέρι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, πριν από μερικά χρόνια, στο Λονδίνο.
AΠΕ

Ν. Κοτζιάς: Δεν υπάρχουν μονόδρομοι

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Νίκος Κοτζιάς θέτει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το πιο επείγον είναι να κοπεί το μοιρολόι ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ότι όλα είναι μονόδρομος».
Η συνέντευξη
Στο πιο πρόσφατο βιβλίο σας, διατυπώνετε σειρά από καινούργιες προτάσεις για την εξωτερική πολιτική στον 21ο αιώνα. Ποια είναι η θεμελιακή σας θέση;
«Στο βιβλίο μου «Η Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας στον 21ο αιώνα» με υπότιτλο «Για μια νέα, ενεργητική, δημοκρατική, πατριωτική στρατηγική στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης» (εκδόσεις Καστανιώτη) που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, προσπαθώ να δείξω ότι στα σημερινά αδιέξοδα μπορούμε να αντιπαραβάλουμε νέες εναλλακτικές πολιτικές. Ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Η Ελλάδα έχει καινούργιες ευκαιρίες και δυνατότητες. Είναι ένα βιβλίο που πλην εξαιρέσεων αποφεύγω συστηματικά την κριτική και έχω προσανατολιστεί περισσότερο στο να διατυπώσω εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον. Προκειμένου, όμως, να δράσει η Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον, οφείλει να κατανοήσει τόσο η εξωτερική της πολιτική ειδικότερα, όσο και όλη η κοινωνία συνολικότερα, ότι ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου συντελούνται σημαντικές αλλαγές».
Ποιες είναι οι θεμελιακές αλλαγές στις οποίες αναφέρεστε;
«Η κύρια μου θέση είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη μετακίνηση πλούτου, προοπτικών και κατά προέκταση ισχύος από την Δύση στην Ανατολή, ιδιαίτερα στην Ασία και τις αναδυόμενες δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μεγάλες πολιτισμικές, ιστορικές και πολιτικές δυνατότητες συνεργασίας με αυτές. Σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν μαζί τους οι οπτικές αντιμετώπισης του σημερινού κόσμου»....

Η χθεσινή διαμαρτυρία στο δημαρχείο Πειραιά

Φωτογραφίες απο τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρία για τις φόλες στο Δημαρχείο  του Πειραιά.Ο κόσμος ίσως οχι πολύς όμως ήταν ... εκεί όσοι πραγματικά δίνουν πραγματικό αγώνα για τα ζώα και κυρίως τα αδέσποτα..Το θετικό ειναι ότι για πρώτη φορά εγινε μια πανελλαδική ταυτόχρονη διαμαρτυρία σε όλα τα Δημαρχεία της χώρας ,οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους....(φωτογραφίες, Persa Barka)

Φώτης Κουβέλης:«Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της.

«Η σημερινή μας συνάντηση είναι η αρχή μιας νέας δυναμικής πορείας. Η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωσε και συσπείρωσε πολλές δυνάμεις. Είμαστε αισιόδοξοι και συγχρόνως υπεύθυνοι» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στη συνδιάσκεψη της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς. «Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Μια Αριστερά ανοιχτή, για να μπορούν σ’ ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατό ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους είπε ο κ. Κουβέλης.

«Θέλουμε μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι` αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» πρόσθεσε. 

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «σήμερα ζούμε τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος που δόμησε ...

Μία διδακτική, διαχρονική ιστορία...

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα κατά την Ιταλική κατοχή, σε κάποιο νησί του Ιονίου η ομάδα κατοχής των Ιταλών είχε επιτάξει το Δημαρχείο, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του νησιού και το είχε μετατρέψει σε αρχηγείο της. Ο επικεφαλής της ομάδας κατοχής, Ιταλός αξιωματικός είχε θρονιαστεί στο γραφείο του δημάρχου και από το παράθυρό του απολάμβανε τη θέα προς την πλατεία του νησιού. Στο κέντρο της πλατείας υπήρχε μια όμορφη εκκλησία και δίπλα ακριβώς ένα πανύψηλο καμπαναριό με ένα περίτεχνο ρολόι στη μέση. Μάταια περίμενε ο ιταλός αξιωματικός να το ακούσει να χτυπάει γιατί το ρολόι αυτό είχε εδώ και καιρό σταματήσει λόγω βλάβης.


Ο Ιταλός αισθάνθηκε χρέος του να αποκαταστήσει τη βλάβη και έτσι φρόντισε και έμαθε από το δήμαρχο του νησιού ότι το ρολόι είχε σταματήσει γιατί δεν υπήρχε λάδι για να λαδώσουν τα γρανάζια του. Τότε ο αξιωματικός χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε στον δήμαρχο έναν τενεκέ 12 λίτρων , παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να λαδωθούν τα γρανάζια και να δει και πάλι το ρολόι να δουλεύει και πάλι, και να ακούσει την καμπάνα να χτυπάει ρυθμικά την ώρα.

Ο δήμαρχος πήρε το λάδι και το ίδιο βράδυ κάλεσε στο σπίτι του τον ταμία του δημοτικού συμβουλίου και του έδωσε μία νταμιτζάνα με 6 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, λέγοντας του ότι ο Ιταλός αξιωματικός ενδιαφέρετε να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι και πως θα έπρεπε γρήγορα να φτάσει το λάδι στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού.....

Ευρείας έκτασης ανασχηματισμός.... προ των πυλών

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης θα προχωρήσει ο πρωθυπoυργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, σε μια προσπάθεια ανανέωσης του προφίλ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ξεπεράσματος μιας σειράς τριβών και δυσλειτουργιών που θεωρεί ότι εμποδίζουν το κυβερνητικό έργο.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επομένως η στροφή της προσοχής της κοινής γνώμης στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα βοηθήσει να ξεχαστούν ή να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι αντιδημοφιλείς ασφαλιστικές ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει σοβαρά ρήγματα μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Συγχρόνως, η πραγματοποίηση του ανασχηματισμού πριν ξεκινήσουν για τα καλά «τα μπάνια του λαού», θα επιτρέψει σε όσους υπουργούς ή υφυπουργούς αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα ως περιφερειάρχες ή δήμαρχοι, να εκμεταλλευτούν τις καλοκαιρινές διακοπές για να οργανώσουν την προεκλογική εκστρατεία στην περιφέρεια τους.
Ο αριθμός των υπουργών και υφυπουργών που θα αποχωρήσουν δεν είναι καθόλου αμελητέος, τόσο επειδή αρκετοί θα κληθούν να δώσουν την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου όσο και γιατί θεωρείται ότι πολλοί υπουργοί δεν έχουν πετύχει στο έργο που έχουν αναλάβει. Το Tvxs έχει υπόψη του μια σειρά από πρόσωπα που θα κληθούν να παραδώσουν τα πόστα τους ή να αλλάξουν θέση. Δεν προχωρά όμως σε απαρίθμηση ονομάτων, τόσο επειδή οι αλλαγές στο νέο σχήμα δεν έχουν πλήρως οριστικοποιηθεί όσο και γιατί η ονοματολογία-φημολογία, που συνήθως προηγείται των ανασχηματισμών στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς για να προωθήσουν την θέση τους στο παιχνίδι εξουσίας ή και για «συντροφικά μαχαιρώματα» , με όπλο τα μέσα ενημέρωσης.....

Κάλαμος...Ερωτας με την πρώτη ματιά...

Δίπλα στη Λευκάδα, αυτό το μαγικό νησάκι συνδυάζει το άπλετο πράσινο με σκιερές παραλίες και απίστευτα νερά. Ενα καταφύγιο γαλήνης και επαφής με τη Φύση
   Τον Kάλαμο τον ερωτεύεστε με την πρώτη ματιά. Πευκοδασωμένες πλαγιές που πέφτουν απαλά στη θάλασσα και τα πεύκα να φτάνουν μέχρι κάτω στις ατέλειωτες μικρές αγκάλες με άμμο και ψιλό βότσαλο.
O Kάλαμος, μεταξύ Λευκάδας και αιτωλοακαρνανικής ακτής, έχει έκταση 20 τετρ. χιλιόμετρα και περίπου 600 κατοίκους που το καλοκαίρι «πολλαπλασιάζονται» με τη φιλοξενία συγγενών και φίλων. Tο γραφικό λιμανάκι του Kαλάμου στην ανατολική πλευρά είναι το κέντρο του νησιού. Eίναι και το κέντρο του οδικού δικτύου. Ενας δρόμος πάει βόρεια προς τον οικισμό Eπισκοπή και ο άλλος πάει νότια προς τον οικισμό Kέφαλο ή Πόρτο Λεόνε, ονομασία που του είχαν δώσει οι Eνετοί. Kαι οι δύο αυτοί οικισμοί είναι μισοεγκατελειμμένοι και κάποια σπίτια τους κατοικούνται μόνον το καλοκαίρι.
Kοντά στην Eπισκοπή βρίσκεται το Kάστρο του Kαλάμου, το λεγόμενο Kαστρομονάστηρο. Aπό τα πέτρινα τείχη του σώζονται μόνον τμήματα, έχει όμως ενταχθεί σε πρόγραμμα για την αποκατάστασή του. Eλάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την ιστορία του. Λέγεται πως εκεί είναι θαμμένη η μητέρα του Kαραϊσκάκη. O δρόμος για την Eπισκοπή περνάει και από τη μικρή παραλία του Aγίου Kωνσταντίνου. Eκεί θα βρείτε ένα ωραιότατο ιδιωτικό εκκλησάκι, πέτρινο με κεραμοσκεπή, αφιερωμένο στον Αγιο Δονάτο, έναν άγιο που θα συναντήσετε ως επί το πλείστον στο Iόνιο.....

Ο άνθρωπος θα αφανιστεί σε 100 χρόνια

Σε 100 χρόνια από σήμερα το ανθρώπινο είδος θα έχει αφανιστεί, προειδοποιεί κορυφαίος Αυστραλός επιστήμονας.Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Αustralian Newspaper», ο καθηγητής μικροβιολογίας, Φρανκ Φένερ, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, που βοήθησε με την έρευνά του στην εξάλειψη της ευλογιάς, εκτιμά ότι, εκτός από τον Homo Sapiens, θα εξαφανιστούν και άλλα είδη μέσα στον επόμενο αιώνα, για δύο κυρίως λόγους: Η πληθυσμιακή έκρηξη και η υπέρμετρη κατανάλωση των φυσικών πόρων θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στο τέλος της, προβλέπει ο Αυστραλός καθηγητής, ο οποίος το 1980 είχε ανακοινώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την εξάλειψη της ευλογιάς.
«Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν έχει γυρισμό. Είναι πλέον πολύ αργά. Δεν θέλω να απογοητεύω τους ανθρώπους, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα…», υπογραμμίζει.
Αναφερόμενος στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Φένερ θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή είναι ακόμα στην αρχή και πως τα επόμενα χρόνια οι καιρικές συνθήκες θα αλλάξουν δραματικά.
«Ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον», τονίζει.    ΑΠΕ

Λατούφ:''Η καταπίεση δεν έχει γλώσσα η θρησκεία''....

Είναι αλήθεια πως μια φωτογραφία ή ένα σκίτσο αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Και όταν έχεις μπροστά σου τον Βραζιλιάνο σκιτσογράφο Λατούφ και τον βλέπεις να ζωγραφίζει ένα σκίτσο αποκλειστικά για την «Ελευθεροτυπία», τότε λες μέσα σου: «θα κάνω μαζί του συνέντευξη χιλίων λέξεων».
Συνέντευξη στον Νασίμ Αλάτρας για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 26/06/2010
Το πότε και το πώς ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το σκίτσο και τη γελοιογραφία μάς το «αποκαλύπτει» ο ίδιος. «Μικρός περνούσα πολλές ώρες στην τηλεόραση και έβλεπα πολλά κινούμενα σχέδια των Hanna-Barbera. Μ' άρεσαν και άρχισα να αντιγράφω τους ήρωες, αλλά έφτιαχνα δικά μου πρόσωπα. Ξεκίνησα το 1989 σαν εικονογράφος για ένα μικρό εκδοτικό οίκο. Το 1990 έπιασα δουλειά σε αριστερά συνδικαλιστικά έντυπα όπου άρχισα να κάνω πολιτικά σκίτσα, όχι επειδή ήμουν πολιτικοποιημένος αλλά επειδή ήθελαν να εικονογραφήσουν τα δικά τους άρθρα. Το 1996 είδα ένα ντοκιμαντέρ για τους Ζαπατίστας και αποφάσισα να θέσω την τέχνη μου στην υπηρεσία του κινήματος των Ζαπατίστας. Γιατί ήθελα να γίνω "αρτιβίστας", δηλαδή καλλιτέχνης και ακτιβιστής».

Λατούφ, είσαι Βραζιλιάνος- γιατί σε νοιάζουν τα προβλήματα των άλλων λαών;
«Αυτή η ερώτηση είναι περίεργη. Πράγματι, πολλοί με ρωτούν γιατί ανακατεύομαι ως Βραζιλιάνος με άλλα διεθνή θέματα. Δεν είναι κάτι ειδικό, αλλά έχει άμεση σχέση με αυτό που λέμε αλληλεγγύη, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου. Πολλοί φιλελεύθεροι έλεγαν ότι δεν υπάρχει πια άλλος κόσμος, κανένας άλλος κόσμος δεν είναι εφικτός, ξεχάστε το....

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Μεγαλύτερο θα φαίνεται απόψε το φεγγάρι!!!

Μεγαλύτερο θα φαίνεται απόψε το φεγγάρι, καθώς η μερική έκλειψη σελήνης θα συνοδευτεί από ένα ανεξήγητο φαινόμενο!
Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 01.17 ώρα Ελλάδας την Κυριακή και η σκιά της Γης θα καλύψει σταδιακά το 54% του δίσκου της Σελήνης.
Αν και στην Ευρώπη δεν θα είναι ορατό το υπερθέαμα, οι κάτοικοι της βόρειας Αμερικής και της Ασίας θα το απολαύσουν σε όλη του την έκταση.
Η Σελήνη θα φαίνεται αφύσικα μεγάλη για λόγους που δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί.
Μία από τις πιθανές απαντήσεις είναι ότι όταν η Σελήνη βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρίνει το μέγεθός της με άλλα αντικείμενα (π.χ. βουνά, δέντρα, κτήρια) τα οποία βρίσκονται σε πιο μικρή απόσταση. Γνωρίζοντας ότι τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται μικρότερα στο μάτι, ο εγκέφαλος κάνει λάθος υπολογισμούς και συμπεραίνει ότι ο σεληνιακός δίσκος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι φαίνεται.
Η εξήγηση αυτή, γνωστή ως υπόθεση της φαινόμενης απόστασης, είναι μια από τις επικρατέστερες, όμως, δεν είναι όμως η μόνη ούτε μπορεί εύκολα να αποδειχθεί.      Κερκυραϊκή Αλεπού      

Χαιρετίσματα στην εξουσία… και τους αναπηροπατέρες !!!


Προσπελασιμότητα στην Πτολεμαϊδα kαι οχι μόνο...!!

Παπακωνσταντίνου Βασίλης - Χαιρετίσματα.....                          
Ακίδα        

Επιστολή Παπανδρέου στη G20

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του G-20, επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G-20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G-20».
  Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο....

26 Ιουνίου Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων

Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν το Δεκέμβριο του 1998 την 26 Ιουνίου, ως Διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι τα ανθρώπινα βασανιστήρια δεν είναι απλώς απαράδεκτα, αλλά ένα έγκλημα. Αυτή η ημέρα δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να ενώσει και να εκφράσει τις απόψεις τους ενάντια στα ανθρώπινα βασανιστήρια.
Οι οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς Συμβουλίου αποκατάστασης για τα θύματα και τη Διεθνή Αμνηστία βασανιστηρίων, έχουν διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην οργάνωση των εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την ημέρα. Διάφορες δραστηριότητες όπως εκθέσεις φωτογραφιών η διανομή αφισών και άλλου υλικού σχετικά με τα ανθρώπινα βασανιστήρια , δοιργανώνονται αυτή την ημέρα.
Η αρχή έγινε στις 26 Ιουνίου του 1987, όταν τέθηκε σε ισχύ η «Συνθήκη ενάντια στα Βασανιστήρια». Ήταν ένα σημαντικό βήμα στο διεθνοποιήση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναγνώρισης ότι τα βασανιστήρια, η απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση και η τιμωρία πρέπει να είναι παγκοσμίως παράνομα. Το 1997 η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ορίσει αυτή την ιστορική ημερομηνία ως Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.
Η πρώτη διεθνής ημέρα υπέρ των θυμάτων των βασανιστηρίων γιορτάσθηκε στις 26 Ιουνίου 1998. Ήταν μια ημέρα όπου τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνθηκαν σε όλες τις κυβερνήσεις και τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, να λάβουν μέτρα να εξαλείψουν τα βασανιστήρια και τους βασανιστές σε όλο το κόσμο. Τον ίδιο χρόνο γιορταζόταν και η 50ή επέτειος της καθολικής Διακήρυξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία πιστοποιεί ότι «κανένας δεν θα υποβληθεί στα βασανιστήρια ή στη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή την τιμωρία».           tvxs.gr      

«Άλεξ» κατά πετρελαιοκηλίδας

Τροπική καταιγίδα κατευθύνεται στον κόλπο του Μεξικού
Η πρώτη τροπική καταιγίδα για φέτος με την ονομασία «Άλεξ» σχηματίστηκε στη δυτική Καραϊβική κοντά στην Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, και ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω δυσκολίες στις προσπάθειες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, η τροπική καταιγίδα Άλεξ έχει διατηρήσιμους ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 65 χιλιόμετρα και γύρω στις 12:00 ώρα Ελλάδος εντοπιζόταν περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά του Τσετουμάλ στο Μεξικό.


Η τροπική καταιγίδα κινείται δυτικά βορειοδυτικά με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα σε τροχιά που αναμένεται να την οδηγήσει αρχικά προς το Μπελίζ, την Κυριακή το πρωί πάνω από τη Χερσόνησο Γιουκατάν και στη συνέχεια στον Κόλπο του Μεξικού, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε ύστερα από την έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της BP.       skai.gr     

Μπορεί να στηθούν διπλές κάλπες το Νοέμβρη;

Γράφει ο Τάκης Σπηλιόπουλος
Οι εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου έμοιαζαν σχεδόν «σικέ». Από τη μία η ΝΔ, ήταν πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να χάσει τις εκλογές. Έχοντας ήδη ρίξει το καράβι στα βράχια, δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραδώσει όπως- όπως την εξουσία. Το έκανε σε μια θλιβερή προεκλογική περίοδο, στην οποία η μόνη ουσιαστική εξαγγελία ήταν η δέσμη μέτρων εις βάρος των φορολογουμένων. Αλλά ως γνωστόν με περικοπές στους μισθούς και αύξηση των φόρων δεν κερδίζεις εκλογές.

Από την άλλη ήταν το ΠΑΣΟΚ, που υποσχέθηκε να δώσει χρήμα! Σε αντίθεση με τη ΝΔ πρότεινε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα στήριξης των αδυνάτων, πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες κλπ. Όπως ήταν φυσικό η πρότασή του επιβραβεύτηκε από το εκλογικό σώμα, με αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή. Ατυχώς όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέα δεδομένα. Με πρωτοφανή δριμύτητα σαρώθηκαν εν μια νυκτί τα πάντα και οι υποσχέσεις όλες μα όλες, μεταμορφώθηκαν σε επώδυνες ανατροπές επί δικαίων και αδίκων, ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα.

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα πρέπει να παρθούν, όσο σκληρά και αν είναι, όσο μεγάλο και να είναι το κόστος, καθώς εάν δεν εφαρμοσθούν το δημόσιο δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτή τη φορά όμως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απευθύνθηκε στην κοινωνία. Απευθύνθηκε προς όσους στο κόμμα του, διατείνονται πως τα μέτρα αυτά «δεν περνάνε με τίποτα». Ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι μεγάλες και ότι οι ίδιοι έχουν πρόβλημα να τα στηρίξουν υπό το βάρος της λαϊκής οργής. Όσοι γνωρίζουν, μιλούν για εκρηκτικό κλίμα μεταξύ των πράσινων συνδικαλιστών και μεγαλοστελεχών. Όσο αυτό το κλίμα όμως μένει εκτός κοινοβουλίου, έχει καλώς.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΛΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΑΗ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΙΩΠΗΡΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΛΕΣ/ SILENT PROTEST AGAINST ANIMAL POISONING

Σάββατο 26/6/2010      Καθώς οι πρώτες φόλες του Ιουνίου ξεκίνησαν στην Κω και την Λέσβο, ενόψει επισκεπτών, ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι φιλόζωοι, σε κάθε γειτονιά και κάθε πόλη της Ελλάδας.

Στις 8 το βράδυ και για μια ώρα, όλοι εμείς θα συγκεντρωθούμε έξω από τα Δημαρχεία της περιοχής μας.

1.Ντυμένοι με μαύρα ρούχα και συνοδευόμενοι από τα σκυλιά μαςθα διαμαρτυρηθούμε σιωπηρά στη μνήμη όσων ζώων έφυγαν από τη ζωή λόγω δηλητηρίασης, πράξης παράνομης σύμφωνα με το νόμο αλλά και ανήθικης.

2.Κεράκια σε σχήμα STOP θα τοποθετηθούν στην είσοδο κάθε Δημαρχείου από τους φιλόζωους που θα αναλάβουν να συντονίσουν την διαμαρτυρία στην περιοχή τους.

3. Στις 9 το βράδυ......

Φασίστες!



Μία ιδεολογία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί μονόπλευρα. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε δράση εκτός νόμου, είτε αυτό λέγεται αποκλεισμός ελεύθερης πρόσβασης, είτε φόνος, «νομιμοποιεί» και την αντίστοιχη αντίδραση. Δηλαδή, δίνει το δικαίωμα σε μένα να πάω να τη στήσω στην εξώπορτα ενός κουκουέ και να μην τον αφήνω να πάει στη δουλειά του ή σε έναν μπάτσο να μπουκώσει το στόμα ενός «αντιεξουσιαστή» με δέκα χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέχρι το κεφάλι του τελευταίου να γίνει κιμάς.

Επειδή όμως θεωρούμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι, που σημαίνει ότι σεβόμαστε την κοινωνική ανάπτυξη των τελευταίων αιώνων ώστε οποιαδήποτε δράση εκτός νόμου να μην νομιμοποιείται ούτε ιδεολογικά, ούτε υποκειμενικά, έχουμε κάνει ορισμένες συμβάσεις, που ονομάζονται θεσμοί, και μας επιτρέπουν να ζούμε πολιτισμένα και ανθρώπινα. Εννοείται ότι ούτε οι νόμοι, ούτε οι θεσμοί είναι τέλειοι, αλλά αν μη τι άλλο, όσο περνάνε οι αιώνες, κάθε φορά όλο και κάποια κατάκτηση κάνουμε ως πολιτισμένοι πλέον άνθρωποι. Μην συγχέουμε όμως την ατέλεια με την ισοπέδωση.

Ορισμένοι βέβαια επιλέγουν να ζουν εκτός νόμου. Πράγμα το οποίο, κατά τη δική μου γνώμη είναι επίσης θεμιτό, εφόσον βέβαια αναλαμβάνονται και οι αντίστοιχες ευθύνες. Και δεν μιλάω για προκηρύξεις του κώλου, πολιτικά διαγγέλματα καραγκιοζηλίκια κλπ, αλλά για την ανάληψη της ευθύνης που έχει το βάρος της εκάστοτε ιδεολογίας.

Για παράδειγμα. Μπορείς να κλείσεις δρόμους, καράβια και ολόκληρο το σύμπαν και να βγεις και να πεις ότι σε νοιάζει μόνο ο εαυτός σου και όχι η υπόλοιπη κοινωνία; Με γεια σου και χαρά σου....

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

High Hopes


High Hopes

Beyond the horizon of the place we lived when we were young
In a world of magnets and miracles
our thoughts strayed constantly and without boundary
The ringing of the division bell had begin

Along the long road and on down the causeway
Do they still meet there by the cut

There was a ragged band that followed in our footsteps
Running before time took our dreams away
Leaving the myriad small creatures trying to tie us to the ground
To a life consumed by slow decay

The grass was greener
The light was brighter
With friends surrounded
The night of wonder

Looking beyond the embers of bridges glowing behind us
To a glimpse of how green it was on the other side
Steps taken forwards but sleepwalking back again
Dragged by the force of some inner tide

At a higher altitude with flag unfurled
We reached the dizzy heights of that dreamed of world

Enumbered forever by desire and ambition
There's a hunger still unsatisfied
Our weary eyes still stray to the horizon
Though down this road we've been so many time

The grass was greener
The light was brighter
The taste was sweeter
The nights of wonder
With friends surrounded
The dawn mist glowing
The water flowing
The endless river
Forever and ever...            

"The Forgotten War", 60 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Κορέας(photos)


Αν και συχνά αναφέρεται ως "The Forgotten War", ο πόλεμος της Κορέας που άρχισε σαν σήμερα το 1950,αφήνοντας πίσω του στα 3 χρόνια που διάρκησε εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους και στρατιώτες απο 21 συνολικά χώρες που πήραν μέρος...οι εικόνες όπως σε κάθε πόλεμο  σκληρές...απάνθρωπες...60 χρόνια μετά Βόρεια και Νότια Κορέα ουσιαστικά εξακολουθουν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση...κλικ στις φωτογραφίες για μεγεθυνση(Photos AP)

Βάσκανο βλέμμα

Tου Παντελη Μπουκαλα
Η αλήθεια είναι πως οι κάμερες τους κυνηγούν μανιωδώς, θαρρείς κι είναι αστέρια του θεάματος, ηθοποιοί, τραγουδιστές ή ποδοσφαιριστές, ή τίποτε ξεπεσμένοι γαλαζοαίματοι που βγάζουν βόλτα την ανία τους. Από υπουργείο σε υπουργείο αυτοί, με τους σωματοφύλακες να τους προσφέρουν ίσκιο ασφαλείας και με ημιεπίσημους Ελληνες να τους ανοίγουν τον δρόμο με μισοξινισμένο χαμόγελο, και από κοντά σαράντα πέντε κάμερες κι εξήντα φωτογράφοι. Και σε εστιατόριο αν σταθούν για να γευματίσουν, να αναλάβουν δυνάμεις και να συνεχίσουν τον αυστηρό τους έλεγχο, σαν μέλη της τρόικας που είναι, οι παρατηρητικοί ρεπόρτερ θα σπεύσουν να μετρήσουν τις μπουκιές τους και να μας πληροφορήσουν ποιες γεύσεις δοκίμασαν, πόσα πλήρωσαν (αν δεν τους κέρασαν οι οικοδεσπότες τους) κι αν άφησαν πουρμπουάρ. Αστειότητες; Υπερβολές; Σουσουδισμός που παριστάνει την κοπιωδώς ερευνητική και κατακεραυνωτικά αποκαλυπτική δημοσιογραφία; Μπορεί. Αλλά έτσι παράγεται το μισό τηλεοπτικό θέαμα, αυτό που υποδύεται την είδηση. Το ξέρουμε. Και το καταναλώνουμε. Αγόγγυστα ή διαμαρτυρόμενοι, καμιά σημασία και καμιά διαφορά. Ωσπου κάποια στιγμή τους πήρε το μάτι μου (στην τηλεόραση βέβαια, σε δελτίο ειδήσεων, στην πρωινή ζώνη ή σε μεσημεριανό κουτσομπολάδικο, δεν καλοθυμάμαι, καμιά σημασία και καμιά διαφορά) να προσπαθούν να κρύψουν το πρόσωπό τους με τους φακέλους που κρατούσαν στα χέρια τους, αυτούς τους φακέλους που ίσως έχουν μέσα την απόφαση της καταδίκης μας.....

Οι φάλαινες θανατώνονται όπως την εποχή του ...Μόμπι Ντικ


Τα φαλαινοθηρικά είναι εξοπλισμένα σήμερα με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι φάλαινες, όμως, φονεύονται από τους φαλαινοθήρες, όπως και πριν από περίπου ενάμιση αιώνα, τη χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε ο «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ. Κι αυτό παρά το διεθνές μορατόριουμ για το εμπόριο της φάλαινας που έχει επιβληθεί το 1986.   Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε στην πόλη Αγκαντίρ του Μαρόκου το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Εκπρόσωποι από 88 χώρες συζητούν για τη μοίρα της φάλαινας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το «κλαμπ» των φαλαινοθήρων συνασπίζεται απέναντι στις χώρες που ζητούν να θεσπιστεί ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για το κυνήγι της φάλαινας. Το ζήτημα αυτό προκαλεί παραδοσιακά τις οξύτερες διαμάχες στον τομέα του περιβάλλοντος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πολιτικό και διπλωματικό ισοδύναμο των μαχών που δίνουν οι «πολεμιστές» της οργάνωσης Sea Sheperd Conversation Society εναντίον των Ιαπώνων φαλαινοθήρων χρησιμοποιώντας για όπλα κανονάκια νερού, αμπούλες βρώμας, σπρέι πιπεριού και καραβόσκοινα, στόχος των οποίων είναι   .....

O νέος "Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου" της Greenpeace


Η οικολογική οργάνωση "Γκρίνπις" θα προβεί στην καθέλκυση της νέας της ναυαρχίδας "Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου" την 10η Ιουλίου στα πολωνικά ναυπηγεία στο Γκντανσκ, αναφέρθηκε επίσημα από την οργάνωση.

"Επιλέξαμε την ημερομηνία αυτή, επειδή συμπίπτει να είναι η 25η επέτειος από τη δολιοφθορά, με βόμβα, του πρώτου πλοίου μας με το ίδιο όνομα, από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες", ανέφερε η ίδια οργάνωση και πρόσθεσε: "στο λιμάνι στο Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, το πλοίο μας ήθελε να κάνει διαμαρτυρία για τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας στο Αρχιπέλαγος Μουρουρόα".


Ο πλοίαρχος του πρώτου "Πολεμιστή του Ουράνιου Τόξου", κ. Πήτερ Ουΐλκοξ, θα είναι παρών την 10η Ιουλίου στα ναυπηγεία στο Γκντανσκ. Το πλοίο θα ναυπηγηθεί στο Γκντανσκ, αλλά η εξάρτυσή του όλη θα είναι γερμανική, είπε ακόμα το πολωνικό Τμήμα της "Γκρίνπις".    Nooz.gr     

Πολιτικές προεκτάσεις μιάς άνανδρης δολοφονίας

Του Στ.Κούλογλου                                              Το παγιδευμένο ,δολοφονικό δέμα που έσκασε χθες βράδυ στο γραφείο του Μ.Χρυσοχοΐδη μοιάζει με εκδικητική πράξη μετά την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και τις συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά σε πολιτικό επίπεδο οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες : από την μια πλευρά το υπουργείο ΔημόσιαςΤάξης, όπου υποτίθεται ότι βρίσκεται το επιτελείο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, εμφανίζεται να μην μπορεί να προστατεύσει ούτε το γραφείο του υπουργού. Από την άλλη πλευρά, η δολοφονική επίθεση στρέφει την προσοχή της κοινής από το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις στην τρομοκρατία.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ώστε να φωτιστεί πλήρως η υπόθεση, είναι πως ένας τόσο ισχυρός μηχανισμός, που θα μπορούσε να σκοτώσει και άλλους συνεργάτες του υπουργού, οι οποίοι από σύμπτωση βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω από το δωμάτιο της έκρηξης, κατάφερε να περάσει τους ελέγχους ασφαλείας του υπουργείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, η επικρατέστερη υπόθεση εργασίας ήταν ότι το πακέτο, που έμοιαζε με κουτί για παπούτσια, είχε μεταφερθεί το απόγευμα, όπως γίνεται πολύ συχνά, από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στην Βασιλίσσης Σοφίας στο υπουργείο της οδού Κατεχάκη. Επειδή επρόκειτο για καθημερινή ρουτίνα, ο συνεργάτης του υπουργού που μετέφερε το πακέτο, παρέκαμψε τον αστυνομικό έλεγχο και κουβάλησε το μοιραίο δέμα στο υπουργικό γραφείο.
Σε αυτή την περίπτωση ο στόχος ήταν....

''Oσιρις'',η διαστημική κόλαση

Ως η διαστημική κόλαση, θα μπορούσε μόνο να χαρακτηριστεί ο εξωπλανήτης «Όσιρις», ένας αέριος γίγαντας σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από τη Γη. Σίγουρα αν οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν έως εκεί, θα το μετάνιωναν, καθώς πέραν της θερμοκρασίας του που φτάνει τους 1.100 βαθμούς Κελσίου, θα δηλητηριάζονταν από το μονοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιράς του, θα γίνονταν κομμάτια από την τρομακτική θύελλα που μαίνεται στην επιφάνειά του, με ανέμους οι οποίοι φτάνουν την ασύλληπτη ταχύτητα των 7.000 έως 10.000 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ τα χρόνια θα περνούσαν βασανιστικά γρήγορα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι επιστήμονες έδωσαν στον εξωπλανήτη το όνομα «Όσιρις», το όνομα δηλαδή του Αιγύπτιου θεού του κάτω κόσμου.
Τα παραπάνω κατέγραψε ο υπέρυθρος φασματογράφος του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στην έρημο της Χιλής και παρουσιάστηκαν στο περιοδικό “Nature”.
Ο μακρινός εξωπλανήτης, που φέρει την κωδική ονομασία HD 209458b, ανακαλύφθηκε το 1999 και έχει περίπου το 60% του μεγέθους του Δία. Ο «Όσιρις» βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα φωτεινό άστρο στον αστερισμό του Πήγασου και έχει πολύ μικρή απόσταση από το μητρικό άστρο του.....