Σελιδες

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ο Τσαβεζ προειδοποιει......!


Σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού» και έτοιμη να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης από τη Βενεζουέλα δηλώνει η κυβέρνηση της Κολομβίας. Νέα αφορμή για την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αποτέλεσε η καταστροφή από το στρατό της Βενεζουέλα, δύο γεφυρών στα σύνορα των δύο χωρών.

Οι δύο γέφυρες σύμφωνα με τον Ούγκο Τσάβες, χρησιμοποιούνταν από λαθρέμπορους για την διαμετακομιδή ναρκωτικών από την Κολομβία στη Βενεζουέλα, πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία, και άλλων λαθραίων.

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Γκάμπριελ Σίλβα, στο τέλος της συνόδου του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας στην Αράουκα, στην μεθόριο με τη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε και οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας θα «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους διότι γνωρίζουν πως υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προκαλούν στα σύνορα και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος».

Ωστόσο επισήμανε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι. . . να αμυνθούμε έναντι οιασδήποτε επιθετικής ενέργειας σε βάρος της Κολομβίας, εναντίον Κολομβιανών πολιτών, ή εναντίον του εδάφους μας».

Ο Σίλβα χαρακτήρισε την ανατίναξη των δύο πεζογεφυρών από τον στρατό της Βενεζουέλας «επιθετική πράξη», η οποία στρέφεται εναντίον του άμαχου πληθυσμού. «Οι γέφυρες αυτές κτίστηκαν πριν από 30 χρόνια και πλέον, ήταν υποδομή που δημιουργήθηκε για να συνενώσει τις κοινότητες, για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους».

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατηγορεί τη κυβέρνηση της Κολομβίας για «προπαγάνδα» ώστε να παρουσιάσει τη Βενεζουέλα ως επιτιθέμενους, τονίζοντας ότι «είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιεί η Κολομβιάνικη ολιγαρχία, με τη βοήθεια του Τύπου».

«Πρόκειται για δύο πεζογέφυρες και όχι για τη γέφυρα στο Golden Gate στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τσάβες, επισημαίνοντας ότι «η καταστροφή των παράνομων γεφυρών είναι συνηθισμένη. Θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε μυστικές οδούς και εργαστήρια για την επεξεργασία ναρκωτικών που έρχονται από την Κολομβία».

«Επί χρόνια καταστρέφουμε μυστικά περάσματα, σε πολλές περιοχές, όχι μόνο πάνω από ποτάμια αλλά και κάτω από ποτάμια», σημείωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών βρίσκονται σε κρίση, η οποία οξύνθηκε, με τον Τσάβες να διακόπτει τον Ιούλιο τις διπλωματικές σχέσεις, ύστερα από τη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κολομβία, με την οποία ο αμερικανικός στρατός αποκτά πρόσβαση σε επτά βάσεις στο Κολομβιάνικο έδαφος, αλλά και τη δυνατότητα χρήσης αυτών για «κάθε δυνατή επιχείρηση».

Ακολούθησε, η προειδοποίηση του Τσάβες προς τους στρατιωτικούς του πως πρέπει να είναι έτοιμοι για πόλεμο, και η επιστολή της Κολομβίας προς το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία κατηγορεί την Βενεζουέλα για απειλή πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου